Toalett - Komfort

Toalett & Komfort! 

Val av riktig toalett till stugan är ett viktigt val, och det är inte säkert att en toalett som fungerar utmärkt i en stuga passar lika bra i en annan. Innan du väljer toalett kan det vara klokt att fundera lite på vad som är det viktigaste kriterierna för att du skall bli nöjd med toaletten.

Det är fyra punkter som du bör tänka igenom innan du bestämmer dig:
• Vilka energilösningar finns i stugan idag och i framtiden, har du 12 eller 230 volt?
• Har du gott om plats i toalettutrymmet? Har du utrymme under golvet?
• Kräver toaletten mycket arbete att tömma t.ex.?
• Hur många personer skall utnyttja toaletten per dygn?

 

Tre huvudgrupper av toaletter:
1. Biologiska toaletter (små och stora system) 2. Förbränningstoaletter 3. Vattenspolande toaletter

1. Biologiska toaletter 
I en biologisk toalett omvandlas avfallet till kompost och vätskan avdunstar. Generellt indelas biologiska toaletter i 2 grupper, stora och små system. De stora systemen kännetecknas av att kompostbehållaren placeras under golvet och toalettsitsen inne. De små systemen kännetecknas av att toaletten och komposteringen är sammanbyggda i en enhet som placeras direkt på golvet i toalettrummet. Valet är ofta relaterat till det fysiska utrymmet man har - hur ofta man accepterar att tömma och vilket pris man kan acceptera. En variant av biologiska toaletter är separationstoaletter. Det finns också biologiska toaletter som är beroende av varmkompostering (kräver 230 volt).

En urinseparerande toalett är en toalett som separerar urin och fast avfall från varandra. När det separeras redan i toalettstolen är urinen helt steril eftersom den aldrig blandas med tarmbakterier. Steril urin kan ledas direkt till ett sandfilter ut i naturen, eller så kan du använda en överskottstank. Fördelarna med att separera urinen innan den kommer till komposten är flera. Behovet av lagringskapacitet minskar kraftigt när urinen, som står för cirka 85% av avfallet, separeras. Tömningsintervallerna reduceras till en femtedel. Dessutom förenklas komposteringen, urin reducerar komposteringsprocessens tempo. Sist men inte minst kommer du att få en minskade lukt genom att installera en urinseparerande toalett. Den traditionellt dålig lukten på en enkel toalett i en stuga orsakas faktiskt av urinen.

2. Förbränningstoaletter
En förbränningstoalett är som namnet antyder en toalett som bränner upp avfallet. Toaletten är för dig som vill ett enkelt alternativ i stugan. Toaletten är enkel att installera, tar liten plats, är luktfri, mycket ren, och mängden aska som skall tömmas är minimal. Förbränningstoaletter kräver 230 volt. 


3. Vattenspolande toaletter
Det finns flera möjligheter bland vattenspolande toalettlösningar. De skiljer sig huvudsakligen från varandra i vattenförbrukning, energibehov och pumpkapacitet. Du kan antingen välja en vakuumtoalett baserad på vakuum som du känner till från flyg, båt och tåg, eller en kvarntoalett. Kvarntoalett är en vattentoalett som använder en kvarn för att mala avfallet till mindre partiklar, en integrerad pump transporterar avfallet vidare.

 


 

 

 

 

 

Visa som Rutnät Lista

20 Varor

Per sida
Stigande ordning
Visa som Rutnät Lista

20 Varor

Per sida
Stigande ordning
© 2009 Elkatalogen Norden AB.