Solpanelspaket 12V

Solcellspaket 12V till sommarstuga och fritidshus

Vill du ha el till ditt fritidshus? Färdiga solcellspaket på 12V är perfekta lösningen för sommarstugor och torp utan koppling till elnätet. Ett 12V-paket med solceller kan försörja både TV, dator, belysning samt kyl och frys – beroende på vilken storlek på paketet du väljer.

Elförsörjning till fritidshuset

Ett solcellspaket 12V består av en eller flera solcellspaneler som producerar ström till en batteribank – vilken i sin tur lagrar strömmen. Dimensionera din solcellsanläggning beroende på hur ofta och när på året du använder stugan. Batteribanken ska kunna leverera tillräckligt med ström och solcellerna ska se till att batterierna är fulladdade närhelst du behöver el.

Beräkna ditt energibehov i Watt

Vilket solcellspaket passar dig och din sommarstuga? All utrustning har angiven effekt i Watt (W). Beräkna ditt energibehov genom att läsa av W-mått på lampor, vattenpump, TV, kyl och frys – omvandla sedan till Wh (Watt-timmar).

Exempel: En lampa som har 10W i effekt och är påslagen under 7 timmar en dag blir: 10W gånger 7 timmar = 140 Wh.

Genom att räkna på all utrustning och de timmar de används, kan du få summan av ditt dagliga energibehov.

Ditt dagliga energibehov i Ampere

Vi säger att den totala summan av det dagliga energibehovet blev 396 Wh. Denna summa måste du räkna om till Amperetimmar (Ah), eftersom strömmängden i ett batteri anges i Ah. 396 Wh delas då på 12V vilket ger den dagliga strömförbrukningen på 33 Ah.

Antalet dagar du är i din stuga, till exempel en hel vecka, blir då 33 Ah gånger 7 (dagar), vilket i sin tur ger 231 Ah. Det ger dig en fingervisning om hur stor din batteribank bör vara för att elförsörjningen i stugan ska fungera utan anmärkning.

Välj rätt solcellspaket på 12V till sommarstugan

När du har räknat ut hur mycket el du behöver till stugan är det dags att välja solcellspaket. På varje paket i utbudet går det att läsa av antalet W och Ah som panelerna och batteribanken är anpassade till att förbruka. När du hittat rätt för dig är det dags för montering och installation.


Tänk på att:


  • Du kan köpa till en omformare som gör det möjligt för dig att använda 230V-utrustning som hemelektronik och hushållsapparater via solcellspaketet.

  • Stugor som används under längre perioder och under vintern kan behöva komplettera solcellspaketet med ett vindkraftverk eller elverk.

  • Välj storlek på solcellspaketet beroende på hur stora energiförbrukare du har och hur ofta dessa används.

Visa som Rutnät Lista

15 Varor

Per sida
Stigande ordning
Visa som Rutnät Lista

15 Varor

Per sida
Stigande ordning
© 2009 Elkatalogen Norden AB.