FK

FK Kabel

FK kabel är en fåtrådig kopparledning med färgmärkt isolering i PVC. Som kabel får FK endast dras i VP-rör och användas för fast förläggning inomhus. I vårt sortiment på Elkatalogen hittar du FK-kablar i olika storlekar och färgmärkningar, med ledare i rund, glödgad koppar. 


Vilken diameter och längd på FK-kabel är du ute efter? 

Det står FK för 

Den svenska standarden för hög-, mellan- och lågspänningskabel dikterar vilka bokstäver som betecknar FK-kabeln, liksom alla andra kablar. Den första bokstaven hos kabeln står för ledare, den andra för isolering. F betecknar Cu (koppar) samt att kabelns ledare är fåtrådig. K står vidare för PVC, vilket indikerar att kabeln är isolerad av just detta material. Kablarna i vårt sortiment har bland annat följande egenskaper: 


  • Flamskyddad för säkerhet vid fast förläggning. 

  • Isoleringen i PVC har låg friktion vilket underlättar all form av dragning genom rör. 

  • Ledarisoleringen i PVC bör skyddas mot direkt UV-ljus, som kan framkomma i belysningsarmatur. 

  • FK-kablar är enkla att föra in i flexslangar och VP-rör, vilka utgör ett extra skydd åt kablaget. 

Installationskablar ur FK-serien 

Installationskablar med FK-märkning används i fast förläggning inomhus, till exempel i sovrum, kök, på torra vindar, i torra källare samt i butiksmiljö. De kan dessutom användas i fast förläggning i våtutrymmen inomhus, som i badrum. 


  • FK 1,5 Orange K100 – kabel för dragning i rör och ledningskanaler, liksom som kopplingsledning i apparatskåp. 1,5 kvadratmillimeter i dimension, vikt på 2 kg per 100 meter, längd 100 m, blyfri mantel i PVC. 

  • FK Tvinnad 5G2,5 B150 – kabel som förenklar vid elsanering då tvinningen reducerar magnetiskt fält, i skärmade rör reduceras även elfält. Dimension på 5G2,5 kvadratmillimeter, vikt på 16,3 kg per 100 meter, blyfri mantel i PVC.

  • FK 1,5 Grå K100 – isolering med låg friktion som underlättar dragning i rör. Partmärkning i grått innehållandes fåtrådig, rund, glödgad kopparledare. Vikt på 2 kg per 100 meter och ytterdiameter på 3 millimeter. 


Glöm inte att beställa med flexrör till dina FK-kablar, då dessa skyddar kablarna från yttre påverkan. 

När du beställer kablar via Elkatalogen

Vi har alltid prisgaranti och fri frakt när du köper produkter i en summa över 999 kronor liksom hela 30 dagars öppet köp. Bra att veta är dock att varken öppet köp eller ångerrätt omfattas när du beställer kablar i metervara eller måttbeställer din produkt. 


Visa som Rutnät Lista

10 Varor

Per sida
Stigande ordning
Visa som Rutnät Lista

10 Varor

Per sida
Stigande ordning
© 2009 Elkatalogen Norden AB.