Elkabel

Elkabel – hitta rätt här

Letar du efter en elkabel till en specifik elinstallation? I vårt stora utbud av kablar finner du allt från jordkablar och installationskablar till dator- och högtalarkablar. Hitta rätt genom att filtrera efter specifikation och område.


Vi har även ett stort utbud av efterfrågade elkablar som EKK-, EKRK-, EKLK- och ELIQ-kablar.

Rätt kabel till installationen

Motorvärmarkabel, HDMI-kabel, kopplingskabel eller en lågvoltskabel för LED-downlight? Vad du än letar efter för elkabel hittar du massor att välja på här. Några efterfrågade kablar är följande:


  • EKK Light  – elkabel för fast förläggning i rör, kanal, under puts eller upphängd i bärlina. Lämpad både för inom- och utomhusbruk, men ej i mark eller vatten. Skydda ledarisoleringen mot direkt UV-ljus i belysningsarmatur.

  • EKRK – en PVC-isolerad och PVC-mantlad installationskabel för fast förläggning i torra utrymmen inomhus som torra vindar, kök, sovrum och vardagsrum. Ej i utrymmen med risk för brand eller explosion.

  • EKLK – en installationskabel för fast installation både inom- och utomhus. Får förläggas i mark om den skyddas mot mekanisk eller annan yttre påverkan.

Kabelnamnets bokstäver indikerar innehållet

Elkablar har olika beteckningar i form av både bokstäver och siffror. Det är för att visa på kabelns uppbyggnad och konstruktion. När det kommer till den svenska standarden för hög-, mellan- och lågspänningskabel betyder bokstävernas ordning följande:


  • Första bokstaven – Ledare, till exempel Cu, entrådig.

  • Andra bokstaven – Isolering, till exempel PVC

  • Tredje bokstaven – Mantel eller annan konstruktionsdetalj, till exempel armering av ståltråd.

  • Fjärde bokstaven – Konstruktionsdetalj eller användning, till exempel förläggning i mark.

  • Femte bokstaven – Konstruktionsdetalj eller användning, till exempel förstärkt utförande.


Detta gör det enklare för dig att veta exakt hur den specifika kabeln är uppbyggd och till vad den ska användas. Mer om elkabelbeteckningar finns det att läsa om här.

Vad får du göra själv?

Om du äger ditt hus är det du själv som har ansvaret för att fasta elinstallationer är säkra. Det betyder dock inte att du ska kontrollera det själv. Du får bara utföra vissa mindre elarbeten, och det om du har tillräckliga kunskaper. Det kan vara att byta befintliga vägguttag och strömbrytare med högst 16 A. Om du känner dig det minsta osäker ska en auktoriserad elektriker anlitas.


OBS! Du måste anlita elinstallationsföretag för förändringar i fasta installationer, som uttag i kök och elledningar i väggarna.


Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-25 av 326

Per sida
Fallande ordning
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-25 av 326

Per sida
Fallande ordning
© 2009 Elkatalogen Norden AB.