Fasadbelysning

Fasadbelysning

Armaturer som lyser upp fasad kommer i alla möjliga former och design. Hos oss på Elkatalogen hittar du fasadbelysning från ledande varumärken som Norlys, Hide-a-Lite, Ensto och SG Armaturen. Välj och vraka i vårt stora sortiment. 

Upplyst fasad för välvårdat intryck

Vad är viktigt att tänka på när du väljer fasadbelysning åt ditt hus? Bland annat bör du se till husets ålder och stil så att armaturen smälter in och ser naturligt ut mot fasaden. Om huset förmedlar en känsla av sekelskiftesstil bör du alltså välja en lampa som går i linje med den designen, på samma sätt som om huset är byggt på 60-talet eller är helt nytt. Fler delar att ha i åtanke när du väljer fasadbelysning är: 

  1. Vad för typ av ljus är du ute efter?

Funktionell ljus är belysning av husets entré eller gångar runt huset, liksom trappor. Dekorativt ljus är tänkt att skapa en effekt som är estetiskt tilltalande, kanske en spännande ljusbild som drar blickarna till sig? Eller belysning av en detalj, som fönster. 


  1. Vilken ljusbild vill du ha? 

Du kan välja mellan smal, bred och medelvariant när det kommer till ljusbild. Smala ljusstrålar är generellt sett snyggt mot kortsidan av huset, medan breda är dekorativa både på husets kort- och långsida. Det beror helt på vilken effekt du är ute efter. 


  1. Upp- eller nedljus?

Det finns armaturer som riktas nedåt mot fasaden, och de som placeras längre ned och är riktade uppåt. Dessutom har vi flera lyktliknande fasadbelysningar som sprider ett jämnt ljus runt armaturen, likt en cirkel.


  1. Placering av ljus 

Vid höga väggpartier passar upp- och nedljus riktigt bra, och vill du förstärka husets höjd placerar du fasadbelysningen i höjd med markstrålkastare. 

Viktigt att tänka på vid fasadbelysning

Det finns fasader med material som kan påverka ljuset, så som träpanel med lockläkt. Fönsterbleck kan även de bryta ljusbilden, för att undvika skugga under dessa är rådet att montera till exempel downlights vid fria väggytor. Tänk på detta innan du monterar upp fasadbelysning på ditt hus. 


Observera att hela fasaden inte behöver ha belysning för att det ska bli lyckat. Det är ofta kontrasterna mellan ljus och mörker som skapar ett vackert helhetsintryck. Lagom är bäst. 


Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-25 av 137

Per sida
Fallande ordning
Visa som Rutnät Lista

Artiklar 1-25 av 137

Per sida
Fallande ordning
© 2009 Elkatalogen Norden AB.